Društvo

Najteža godina za Lopare

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izjavio je da je 2014. godina jedna od najtežih godina za opštinu Lopare zbog poplava i klizišta

Napominjući da su ovu opštinu u maju ove godine pogodile poplave i stravična klizišta koja su pričinila štetu od oko 15 miliona konvertibilnih maraka. Iako je na području ove opštine uništeno ili oštećeno više stotina domaćinstava i objekata, među kojima je bilo kuća bukvalno srušenih do temelja, Vlada Republike Srpske do sada nije imala sluha da pomogne ugroženim porodicama, te se pomoć svela na svega 320 konvertibilnih maraka koliko je Vlada Republike Srpske uplatila Opštini Lopare. Nadležni očekuju da će nova Vlada RS, ipak, pomoći ugroženim majevičkim porodicama koje su do sada imale jedinu podršku i pomoć od strane Opštinske uprave Lopare. Veliku pomoć ugroženim pružili su brojni donatori i ljudi dobre volje koji su kupovali građevinski materijal za izgradnju novih kuća ali na novim lokacijama, koje su, prema procjeni stručnjaka, bezbjedne za stanovanje.

Od ukupno 78 kuća koliko ih neophodno izgraditi, 12 kuća je već izgrađeno i pokriveno, dok je 20-tak kuća u različitim fazama izgradnje. Za preostale porodice se definišu lokacije gdje će se njihove kuće graditi u toku 2015. godine, izjavio je za Semberske novine Rado Savić.

Prema njegovim riječima, prioritet Opštinske uprave Lopare je da krov nad glavom što prije dobiju porodice koje su ostale bez kuća i da ove porodice ostanu na području opštine Lopare.

Nadamo se da će u toku naredne godine biti izgrađene sve kuće za porodice koje su usljed klizišta ostale bez svojih porodičnih domaćinstava. Očekujemo da će Vlada Republike Srpske donijeti uredbu, odnosno propisati kako će se i na koji način pomoći ovim porodicama. Do sada za njih nije bilo konkretne pomoći, kao što je to bio slučaj za poplavljene koji su dobijali vaučere kako bi kupili što im je najneophodnije, rekao je Savić.

On je najavio da će se Opština Lopare obratiti novoj Vladi RS sa zahtjevom da se razmotri veliki problem klizišta, koji, kako kaže, nije samo problem Lopara, nego i Republike Srpske.

Opština Lopare je najpogođenija opština kada su u pitanju klizišta. Potrebno je da se zauzme neki stav kada je u pitanju naša opština, jer građani sa pravom očekuju da i oni, kao i poplavljeni, dobiju pomoć, rekao je Savić.

On je napomenuo da su štete na području Lopara dostigle nevjerovatnih 15 miliona konvertibilnih maraka.

(Semberske novine)

1 Komentar

1 Komentar

  1. ljubisa

    9. Decembra 2014. 03:04 at 03:04

    popravite put kroz labucku

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh