Zanimljivosti

Temelji drevne pravoslavne crkve izronili posle 1.500 godina

Na iznenađenje istraživača i stanovnika istorijskog vizantijskog maloazijskog grada Iznika (nekadašnje Nikeje) u turskoj provinciji Bursi, ispod površine jezera pojavio se temelj nekada očigledno veličanstvene vizantijske Grčke pravoslavne crkve, stare 1.500 godina.

vo otkriće konačno je dokazalo da su tačne lokalne legende o postojanju velike istorijske crkve iz četvrtog veka posvećene svetom apostolu Petru. Zapravo, smatra se da je to bio jedan od prvih velikih hramova koji su krasili ondašnju svegrčku pravoslavnu Malu Aziju.

Profesor Mustafa Sahin sa Odseka za arheologiju Univerziteta Uludag u Bursi kaže da su temelji izronili na dva metara dubine nekih 20-tak metara od obale. On kaže da istorijski podaci govore da je izgradnja crkve započeta 313. godine, a da je završena najverovatnije 500. godine.

Profesor Sahin navodi i da bi na istom mestu trebalo da leže i temelji lokalnog parlamenta iz rimskog doba. Pored rimskog zdanja bila je izgrađena i veličanstvena crkva, koja je verovatno je dominirala čitavim regionom.

Ovaj značajni događaj označava početak izgradnje i drugih velelepnih hramova uzduž i popreko po Maloj Aziji, u svim gradovima gde je živela hrišćanska populacija i u svim rimskim provincijama. Pretpostavlja se, da je crkva nakon velikog zemljotresa koji je 740 godine posle Hrista pogodio regiju, potonula u jezero, da bi se ponovo pojavila posle 1.500 godina.

(Večernje novosti)

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh