Region

Parlament neće ukinuti Dan Republike

Narodna skupština Republike Srpske neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH eventualno donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji koju je parlament Srpske danas usvojio.

Delaraciju koja je usvojena povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH podržala su 63 poslanika, dok su tri bila protiv.

Narodna skupština smatra da je osporavanje pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Praznici Srpske utemeljeni su na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda, i odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima.

Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike, navodi se u Deklaraciji.

U dokumentu se ističe da parlament Srpske izražava punu volju i spremnost da iskoristi sva pravna i politička sredstva da bi odbranio legitimni interesi i sačuvao identitet Republike Srpske potvrđen Dejtonskim sporazumom.

“Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, ističe se u Deklaraciji.

(Nezavisne novine)

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh