Dešavanja

LOPARE: Osvećenje spomenika i parastos u Pukišu

FOTO: Opština Lopare

U Pukišu je 24. novembra 2015. godine osvećen spomenik mještanima Pukiša stradalim u Drugom svjetskom ratu i održan parastos svim žrtvama Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata.

Novoizgrađeni spomenik za postradale mještane Pukiša u Drugom svjetskom ratu nalazi se odmah pored spomenika podignutog za 104 mučki ubijena civila – mještana sela Mirosavci koji su ubijeni 26. novembra 1941. godine od strane ustaša. Osim spomenika mučki postradalim Mirosavčanima, novog spomenika za stradale Pukišane Drugog svjetskog rata i spomenika za odbrambeno otadžbinski rat, prije par godina izgrađena je i spomen – crkva posvećena Svetom Sisoju kao spomen na 104 mučki ubijena civila među kojim je bilo i dosta djece i od godinu dana i staraca u kojoj se nalazi i prelijepa freska sa 104 lika nastradalih mješatana Mirosavaca.

Protojerej – stavrofor Slavko Maksimović je jedan od inicijatora i najzaslužniji za izgradnju i spomen – crkve, a i obilježavanja ovog mjesta stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

Načelnik opštine Lopare, dr Rado Savić ističe da je ovo mjesto na kome su stradale žrtve fašizma jer je NDH bila fašistička tvorevina, a pobijeni mještani civili Pukiša i Mirosavaca nevine žrtve. „Na ovom mjestu se uvijek trebamo okupljati i isticati antifašističku borbu srpskog naroda i ne smijemo dozvoliti da ovaj stravičan zločin padne u zaborav“, dodao je Savić.

Parastosu je prisustvovalo oko 150 učenika završnih razreda OŠ „Sveti Sava“ Lopare.

spomenik-pukis-lopare2

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh