Gradovi

BIJELJINA: SDS izgubio skupštinsku većinu

FOTO: RTV BN, NTV Arena, SRNA

Srpska demokratska stranka /SDS/ i gradonačelnik Mićo Mićić izgubili su danas skupštinsku većinu u Bijeljini, izjavio je predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević.

On je rekao da Mićić na sve načine pokušava da sa 15 odbornika uzurpira Skupštinu koja je uvijek do sada radila mirnim i umjerenim tempom i da napravi pometnju.

Đurđević je ponovio da je Mićić posljednjih 15 godina visoki funkcioner SDS-a i da je danas jedan od najbogatijih ljudi u Bijeljini, uz ocjenu da su građani finansirali Mićića.

On je iznio nove optužbe za “kriminal od 3,8 miliona KM kroz javna preduzeća u Bijeljini”, za koje je prozvao Mićića i njegove, kako ih je nazvao, pajtose.

Prema Đurđevićevim riječima, toliki je deficit u budžetu grada, što su ogromne pare za ovaj grad i za ovaj narod.

“Uspjeli smo bar da smijenimo Mićićevog mentora, načelnika gradskog Odjeljenja za finansije Milorada Sofrenića”, rekao je Đurđević nakon prekida vrlo burne sjednice Skupštine grada.

Đurđević smatra da je problem u Skupštini i napravljen da bi se prikrio kriminal.

Nova skupštinska većina od 16 gradskih odbornika je nakon prekida nastavila zasjedanje Skupštine grada na novoj lokaciji u sjedištu Gradske uprave, jer im je u skupštinskoj sali u Centru za kulturu onemogućeno elektronsko glasanje.

Smijenjen načelnik finansija

Na redovnoj 42. sjednici Skupštine grada Bijeljine danas je smijenjen dugogodišnji načelnik Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić iz SDS-a.

Milorad Sofrenić

Milorad Sofrenić

Milorad Sofrenić smijenjen je sa 16 glasova “ZA”, a glasanju je prethodila burna rasprava odbornika. Problemi u Skupštini nastali su već prilikom usvajanja dnevnog reda, kada se glasalo o prijedlogu odborničkog kluba SDS-a, da se tačka 2, odnosno prijedlog o razrješenju Sofrenića povuče sa dnevnog reda.

U nastavku zasijedanja opozvan je zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović sa 16 glasova “ZA”, dok je na mjesto vršioca dužnosti načelnika finansija sa istim brojem glasova imenovan Vaso Arsenović iz SNSD-a.

“Ja ću podržati svaki vid demokratije, ali ovakav neću. Tražio sam da Dragan Đurđević ne predsjedava dok mi ne objasni. Tražio sam ekspertizu, što je i normalno u civilizovanom svijetu. Ja sam znao da se ta tastatura za glasanje može mijenjati poslije. Ovo je sve inscenirano”, rekao je odbornik SDS-a u Skupštini grada Slavko Novaković.

Na optužbe da je bilo nepravilnosti prilikom glasanja o Dnevnom redu, predsjednik Skupštine je odgovorio:

“Pokušali su na sve načine da prekinu Skupštinu grada. Vi ste svjedoci da se na ovakav način i ranije, najmanje na prethodnih 80 sjednica glasalo i nikada nije bilo problema. Nudili smo im i javno glasanje. Tražili su i pauzu, mijenjali svoje stavove iz minuta u minut”, rekao je predsjednik Skupštine Dragan Đurđević.

“Moja prava su uskraćena. Ja ću vas samo podsjetiti, pola odbornika je bilo odsutno, a od onih koji su bili prisutni većina je glasala da se skine ta tačka dnevnog reda. Prema poslovniku ta tačka i jeste skinuta s dnevnog reda. Ni to predsjednik Skupštine nije htio da prihvati”, rekao je Jusuf Trbić iz SDA.

S druge strane, dio odbornika smatra da su odluke Skupštine sa 42. zasijedanja legitimne.

“Danas se u Skupštini grada promijenila većina. To je na neki način volja naroda, s obzirom na to da je 16 odbornika formiralo novu većinu”, tvrdi odbornik “Uspješne Srpske” Srđan Mijatović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić smatra da je u Skupštini danas bila vidljiva nova većina, ali da je bilo nepravilnosti u radu Skupštine.

“Uvijek je većina 16 i očigledno je da oni imaju 16 odbornika, ali da je neregularnosti bilo i da je 2. i 3. tačka Dnevnog reda praktično bila skinuta, to je očigledno, zato je bio i prekidan rad Skupštine. Međutim, neću ja da se bavim tim. Nisam ni organizator sjednice niti predsjednik Skupštine”, rekao je Mićić.

Nastavak 42. redovne sjednice Skupštine grada Bijeljine zakazan je za petak 13. maja.

Smijenjen i zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović

Nova skupštinska većina u Bijeljini koju čini 16 odbornika SNSD, DNS, SRS, SP i Pokreta Uspješna Srpska u nastavku zasjedanja danas je tajnim glasanjem razriješila i zamjenika gradonačelnika Husu Zečkanovića.

Huso Zečkanović

Huso Zečkanović

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević rekao je da isključivo pravo predlaganja novog zamjenika ima gradonačelnik Mićo Mićić.

Đurđević je izrazio žaljenje što se SDA danas opredijelila kao pripadnik Saveza za promjene, odnosno dio 15 odbornika okupljenih oko SDS-a.

“Nadam se da će od 15 odbornika Saveza za promjene neki pojedinci shvatiti da su ovom gradu potrebne promjene i da ne želimo da budemo predmet nečijih zloupotreba, a činjenica je da ovdje samo dva čovjeka vrše zloupotrebe, to su Mićo Mićić i Milorad Sofrenić”, rekao je Đurđević.

On je najavio da će novoimenovani vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Vaso Arsenović u petak, 13. maja položiti zakletvu pred Skupštinom grada i izvršiti primopredaju od Milorada Sofrenića koji je danas razriješen ove dužnosti.

Đurđević kaže da je nova skupštinska većina prilagodila sastav komisija svom djelovanju i obavezama, a izmjene su izvršene i na čelu gradske apoteke Semberija, koja je u gubitku od 3,8 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, apoteka kojom je preko SDS-a upravljala Gradska uprava je “veliko zlo koje je vladalo gradom posljednjih 10 godina”.

Za sutra je najavljeno održavanje međustranačkog sastanka za pripremu nove sjednice Skupštine grada koja bi trebalo da bude održana za sedam dana.

“Mi nijednom svojom odlukom danas nismo prekršili zakon, Poslovnik i Statut i držali smo se samo onih prava i smjena na koje smo imali pravo”, istakao je Đurđević.

On je dodao da je 16 odbornika sadašnje većine u Skupštini grada izdržalo pritiske koji su vršeni na svakog od njih pojedinačno i dodao da će svojim radom ubuduće pokazati kako treba da funkcioniše vlast u Bijeljini.

Đurđević je rekao da sadašnja gradska administracija nije zaposlila nijedno od pominjanih 11 djece poginulih boraca, nego su bez konkursa zaposleni unaprijed izabrani ljudi, najmanje 15 njih primljeno je bez konkursa, a među zaposlenima u administraciji su čak četiri fotografa.

U nastavku sjednice Skupštine grada u petak biće razmatrani nacrt rebalansa budžeta, odluke u vezi sa stamabeno-komunalnim poslovima, nacrt regulacionog plana centra grada i tri urbanistička plana, za koje danas nije bilo predlagača da ih obrazlože odbornicima.

Đurđević kaže da su nezadovoljni odbornici počupali kablove i izvadili kartice za elektronsko glasanje u skupštinskoj sali koja se nalazi u Centru za kulturu, zbog čega je sjednica nastavljena u staroj skupštinskoj sali u zgradi Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, sve dosadašnje pa i današnja sjednica Skupštine grada u Bijeljini protekle su bez ekscesa, uz polemiku nezadovoljnih odbornika, što opravdava kao načinom njihove političke borbe.

Izvor: RTV BN, NTV ARENA, SRNA

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh