Gradovi

SREBRENIK: Crkva u Jasenici prepuštena zubu vremena

FOTO: Tuzlarije.net

Još u 17. vijeku pominjalo se ime sela Jasenica kod Srebrenika, što je Tuzlak Dragiša Trifković opisao u svojim knjigama Tuzlanski vremeplov i Tuzla i njena okolina u 17. vijeku.

U selu se nalaze dvije pravoslavne crkve. Nova, posvećena Svetom Pantelejmonu je tokom rata potpuno devastirana, ali je obnovljena odmah poslije rata zalaganjem svih mještana.

Druga crkva, posvećena Svetom Petru i Pavlu stara više od 120 godina je prepuštena zubu vremena.

QwJZ11

Crkva je taktički sagrađena na pola puta između Jasenice, Tinje i Potpeća, na neutralnom tlu, na vrh brda. Opsluživala je pravoslavne vjernike ovih mjesta dugi niz godina. Otprilike je svima podjednako bila udaljena. To je vjerovatno dodatni razlog njene u sadašnje doba čudne lokacije. Nakon Drugog svjetskog rata crkva je napuštena, i polako tone u zaborav.

– Danas, na žalost, nema pristupa ovome hramu koji je u ruševnom stanju. Nemamo puta i trebalo bi jedno dva kilometra da se hoda pješke. Postoje svjedočanstva da je ovaj hram osvećen 1890. godine, kao i to da je posvećen Svetom Petru i Pavlu. To je zapravo najstariji hram koji obuhvata ova parohija, kazao je Spasoja Radovanović, paroh špioničke-jaseničke parohije.

Avanturistima iz Tuzle je bila izazov za fotografisanje pa je naš Tuzlak Samir Zahirović zabilježio lijepe fotografije ove crkve. Za nju je zasigurno potrebno mnogo više sredstava da bi se obnovila, a u nekim izvorima se navodi da bi u budućnosti mogla da postane manastir.

Jasenica je nekada bila bogato selo sa velikom teritorijom na kojoj su se nalazili brojni voćnjaci, šume i plodna zemlja. Prije rata je imala više od 3.000 stanovnika, a veliki broj mještana je živio i radio u zapadnoj Evropi. Početkom rata većina mještana srpske nacionalnosti je napustila svoje ognjišta, a do danas se vratio mali broj nekadašnjih stanovnika. Tek 20 porodica danas živi u ovom mjestu.

Izvor: Tuzlarije.net

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh