Društvo

LOPARE: Plastenici kao donacija UNDP-a i Vlade Švajcarske

Ugovori o donaciji 27 plastenika Vlade Švajcarske poljoprivrednicima opština Lopare i Ugljevik i grada Bijeljina, potpisani su 1. juna u Bijeljini. Ukupna vrijednost ovog projekta je 150.052 KM, od čega su Grad Bijeljina i opštine Lopare i Ugljevik zajednički finansirale iznos od 75.348 KM, a projekat ILDP 74.704 KM.

Poljoprivrednici u Loparama i Ugljeviku, dobili su po sedam plastenika, a ostali su dodijeljeni proizvođačima u Bijeljini.

Svečanosti su prisustvovali savjetnik za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri švajcarskoj Ambasadi u BiH Regula Babler, Amela Gačanović-Tutnjević, savjetnica za lokalnu upravu pri UNDP BiH, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik Ugljevika Vasilije Perić i načelnik Lopara RadoSavić. Projekat „Uspostava međuopštinske saradnje u sektoru poljoprivrede na području Grada Bijeljina i Opština Lopare i Ugljevik“, započet je 2015. godine u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Načelnik Opštine Lopare dr Rado Savić, pozdravio je realizaciju projekta jer se na ovaj način afirmiše plastenička proizvodnja koja otvara mogućnost smanjenja broja nezaposlenih.

-Pored dosadašnjih plastenika koji su obezbijeđeni kroz ovaj projekat, Opština Lopare je kupila još tri plastenika za naše poljoprivrednike jer je projekat plasteničke proizvodnje dobro prihvaćen na području naše opštine, rekao načelnik dr Savić. On je dodao da je ovo između ostalog i dobar primjer međuopštinske saradnje. Načelnik Savić je pojasnio da je na području loparske opštine najdominatniji uzgoj šljive i drugog voća, a da intenzivno rade na razvoju plasteničke proizvodnje.

Savjetnik za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri švajcarskoj Ambasadi u BiH Regula Babler je izjavila da je donacija Švajcarske dio projekta “Razvijanje poljoprivrede kroz međuopštinsku saradnju Bijeljine, Lopara i Ugljevika” čiji je najvažniji rezultat osnivanje Međuopštinskog savjeta za poljoprivredu i istakla da je ovaj projekat dio programa integrisanog lokalnog razvoja. Potpisivanje ugovora za 27 plastenika je završna aktivnost projekta, čiji je najvažniji rezultat osnivanje Međuopštinskog savjeta za poljoprivredu, koji je sastavljen od predstavnika Grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik, proizvođača, prerađivača i stručnih službi. Tijelo ima ulogu usmjeravanja sredstava opština/grada, viših nivoa, donatora, itd., u poljoprivredne mjere koje imaju najviše učinka. Međuopštinsko partnerstvo Bijeljine, Lopara i Ugljevika je doprinos ukupnom razvoju poljoprivrede regije Semberija i Majevica. Na ovaj način je značajno podržan sektor plasteničke proizvodnje kao djelatnosti koja u kratkom roku može da ponudi nova radna mjesta u seoskim područjima.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh