Društvo

LOPARE: Zahvaljujući pomoći iz dijaspore, Mićanovićima 5.000 KM za renoviranje kuće

FOTO: BLIC

Na njihov težak život, ravnodušni nisu ostali Majevičani koji žive i rade u Švajcarskoj, a koji su skupili 5.000 KM.

Jedino primanje porodici Mićanović je 35 KM dečijeg dodatka. Žiko porodicu izdržava radom na nadnicu. Treba obezbediti hranu, odeću, ogrev, kaže ovaj Piperac.

-Radim na građevini, kopam kanale, krčim šume i njive. Dnevnica je 40 KM. Leti zaradim a kad dođe zima, onda je teško. Deca mala, svašta im treba. A i u kuću, koju sam nasledio od roditelja, se stalno mora ulagati. Pomogne rodbina, pomognu komšije ali teško je. Kada bih imao stalan posao i redovna primanja, bili bismo sigurniji i bilo bi nam lakše-kaže mladić.

Sa neimaštinom se bori i mlada majka Bojana Mićanović. Svaka pomoć im je, kaže dobrodošla.

-Vodu za piće kupujemo, a za ostale potrebe dovlačimo iz sela. Decu leti kupam napolju a zimi u kuhinji. Mnogo se radujem kupatilu, pogotovo sada kad dođu bebe. Imamo malo zemlje i posadim i posejem ono osnovno ali ovde se teško može živeti od poljoprivrede. Mi smo skromna porodica. Najvažnije da su nam deca zdrava. Upravo su deca najveće bogatstvo za svakog čoveka – kaže mlada majka.

Potpredsednik udruženja, koje je osnovano pre desetak godina i koje okuplja oko pedesetak članova, Stojan Stevanović kaže da Majevičani iz dijaspore kroz jednokratne pomoći pomažu socijalno-ugroženim stanovnicima, ali i u obnovi kuća, škola, verskih objekata i infrastrukture, koja su porušila klizišta.

Pored pomoći od 5.000 KM porodici Mićanovića, ponosni su na još neke akcije.

-Pomogli smo izgradnju dve kuće u Priboju, obnovu škole u Miladićima, škole u Mačkovcu. Trudimo se da pomognemo koliko god možemo. Ponosni smo na zavičaj i želimo da naši zemljaci žive kako zaslužuju. Imamo prirodne preduslove, brojne neiskorištene potencijale i resurse. Važno je da naši ljudi, kapital stečen u inostranstvu, ulože u zavičaj – kaže Stevanović.

Bez posla 2.000 ljudi

U Loparama živi oko 16.500 stanovnika, a na ovom području je više od 300 korisnika socijalne pomoći, oko 2000 lica je nezaposleno a od desetak privrednih kolektiva koji su radili pre rata, danas uspešno posluju samo dva preduzeća.

Procenjuje se da više od 5000 meštana Lopara živi i radi u zemljama Zapadne Evrope ali i celog sveta, a budući da je opština Lopare, čiji je godišnji budžet oko 5 miliona maraka izrazito nerazvijena, njihova podrška zavičaju je dragocena.

Izvor: Euro Blic

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh