Vijesti

1. Mart 1992, početak stradanja u BiH; Bošnjaci praznuju sa zastavama okrenutim naopačke

Dok je za jedan narod u BiH danas praznik, za Srbe u Republici Srpskoj 1. mart predstavlja početak građanskog rata. Današnji datum predstavlja početak progona i stradanja Srpskog naroda, zbog čega ga Srbi i Republika Srpska nikada neće prihvatiti kao takozvani “dan nezavisnosti BiH”.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRЈ, a koji Srbi nisu podržali.

Taj dan u FBiH obilježava se kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

One koji su zaboravili, podsjećamo kako je počelo:

Vjenčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur je obavljeno u 14.30 časova u hramu Preobraženja Gospodnjeg (crkva na Staroj stanici), na Pofalićima. Vjenčanje je obavio prota Voja Čarkić. Nakon vjenčanja, svatovi su se uputili u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gdje je pripremljen zakazani svadbeni ručak. Pošto je saobraćaj za putnička vozila u centru Sarajeva jednosmjeran i paralelan sa tramvajskim,svatovi su put od crkve na Pofalićima do Stare crkve prošli u automobilima ulicama Vojvode Putnika i Obalom Vojvode Stepe, do Vijećnice, gdje se nalazio najbliži parking. Nakon što su parkirali putnička vozila kod Vijećnice, stotinjak svatova je pješice krenulo ka Staroj crkvi. U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavilo bijelo putničko vozilo marke „golf“ u kome su se nalazila četiri kriminalca, a među kojima je bio Ramiz Delalić zvani Ćelo. Kriminalci su izašla iz „golfa“ i nasrnula na mladoženjinog oca starog svata Nikolu Gardovića, koji je obavljao dužnost barjaktara sa ciljem da mu oduzmu svatovsko znamenje, zastavu Srpske pravoslavne crkve (trobojku sa krstom). Tom prilikom je Ramiz Delalić zvani Ćelo (kasnije komandant muslimanske brigade) pucao iz pištolja, te smrtno ranio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mirovića (mladoženjinog zeta). Odmah nakon otvaranja vatre, zločinci su pobjegli odnoseći sa sobom zastavu Srpske pravoslavne crkve koju su spalili.Sa njom su spalili i nadu o zajedničkom životu.

Nikola Gardović je preminuo od nanesenih rana nekoliko minuta kasnije u kolima hitne pomoći.

Sahrana ubijenog srpskog svata Nikole Gardovića

Sahrana ubijenog srpskog svata Nikole Gardovića

Američka TV propagandna stanica CNN je ovaj teroristički čin (kao i sve druge događaje tokom rata) prikazala iskrivljeno-da su Srbi pucali na muslimanske svatove.

Prvi mart je dan koji i za srpski narod i za mene lično predstavlja početak rata. To je bio razlog za rat i to je stvar koju srpski narod nikada neće zaboraviti kao ni licemjerstvo onih koji danas osporavaju 9. januar, a slave 1. mart, iako to nije praznik na nivou BiH. To je vrhunac licemjerstva i nedostatka istih kriterijuma kod većine bošnjačkih političara.”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva.

Danas se u FBiH obilježava nezakonit “praznik”, te u skladu sa tim istaknute su državne zastave, koje su okačene naopako.

Naš komentar bi bio: Kakav je praznik, tako i zastave stoje!

fb_img_1488375329814

zastava_promo

dan-nezavisnosti-zastava

fb_img_1488375270445

building
fb_img_1488375275467

140225052

fb_img_1488375272870

 

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh