Vijesti

Stevanović: Dijaspora prepuštena sama sebi

FOTO: M. Todorović

Poslovni svet dijaspore i matice početkom juna će se drugi put zaredom, u organizaciji Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, okupiti na Svesrpskom samitu u Cirihu.

Ovakva manifestacija, organizovana prošle godine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Upravom za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prema rečima Stojana Stevanovića, predsednika Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj (USPŠ), pokazala se kao vrlo korisna ne samo za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje, već i za povezivanje biznismena, unapređenja njihovog poslovanja i otvaranja novih tržišta.

Napori dijaspore u Švajcarskoj da susreti donesu nove uspehe, međutim, dovedeni su u pitanje, jer je, kažu organizatori, matica i pored čvrstih obećanja o pomoći potpuno zakazala.

Moramo sami

– Uprava za dijasporu pri MSP-u preuzela je nadležnosti i kontakte sa inicijativnim odborom Svesrpskog samita u kojem su naši i predstavnici PKS-a i MSP-a, poslovni svet iz dijaspore i medijski poslenici. Već tu kreću prvi problemi i u pokušaju da postignemo dogovor i sve bude kako treba, mnogo puta sam dolazio u Beograd. U Upravi čak nije bilo sluha ni za dogovor o saradnji sa Stalnom konferencijom opština i gradova Srbije, pa iz svega što sam video i čuo stekao sam utisak da ih ne zanima to što radimo. Zato smo se mi bacili na posao, jer ako oni neće, sami ćemo napraviti skup za dijasporu – kaže Stevanović i dodaje da je privredna komora za Jugoistočnom Evropu (SEC) ponudila pomoć u organizaciji.

To, kaže naš sagovornik, i nije prvi put da matica dijasporu prepusti samu sebi. U USPŠ su davne 2009. došli na ideju o organizovanju sajma dijaspore, ali je 2010. manifestacija doživela fijasko, jer je izostala podrška Srbije.

– Kada se u PKS-u i MSP-u, pre dve godine, pojavila nova generacija ljudi koji su hteli da naprave nešto za dijasporu i maticu, rešili smo da obnovimo sajam. Zbog velikog interesovanja odlučili smo da to bude nešto šire od sajma. Recimo, srpski Davos, po ugledu na čuvene tradicionalne svetske skupove poslovnih ljudi. Ipak smo prelomili da to bude svesrpski samit sa idejom da postane najveća manifestacija ekonomske, kulturne i akademske dijaspore i radovali se prošlogodišnjem punom pogotku – priča ovaj uspešni hotelijer, koji vodi Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj.

Uspešan samit 2016.

Organizaciju je 2016. pomogao PKS sa 10.000 evra, a MSP sa ljudstvom. Pojavilo se 77 izlagača, od čega 30 iz Srbije, 40-ak iz dijaspore i 26 volonterskih organizacija, koje su dobile štandove besplatno.

– Poslovni aranžmani su pokazali značaj samita. Kompanija Antioxy iz Novih Banovaca, koja se bavi preradom i proizvodnjom aronije otvorila je filijale u Švajcarskoj, firma Steco centar, koja se bavi montažnim kućama, ostvarila je milionski ugovor, pa Metalogradnja… Destilerija Čolić iz Kutlova će plasirati proizvode u lancima Lidl i Aldi. To je fantastičan uspeh za naše firme – svedoči Stevanović zavidnim poslovnim aranžmanima uspeh prošlogodišnjeg samita.

Zato je ne malo iznenađen i izgovorom lokalnih uprava u Srbiji da nemaju u budžetu ni 1.000 evra da bi poslali privrednika iz svoje opštine da se predstavi kao firma i ostvari dragocene poslovne kontakte.

– Interes USPŠ je povezivanje na sve načine matice i dijaspore u celini, ali nažalost pokazuje se da nije obostrano. Recimo da još ne znamo ko će doći u Švajcarsku kao predstavnik matice – žali se on.

Stevanović ne razume zašto srpska vlast nema sluha za dijasporu čije su oči uprte u otadžbinu i koja doznakama i na ostale načine pomaže maticu.

– Bez nas Srbija i Republika Srpska ne bi mogle da dišu, ali smo i pored toga mi na marginama u domovini – kaže Stevanović i ne krije nameru organizatora Svesrpskog samita dijaspore da ti susreti zaista okupe dijasporu sa svih kontinenata.

Turizam, mediji, kultura

Plan je da najveći susret ekonomske, kulturne i akademske dijaspore, od 2. do 4. juna u Dietikonu, osim privrede, umreži i uspešne akademce iz dijaspore kao transfer novih znanja matici. Biće predstavljena privreda i turizam termalnih banja Niša i Loznice. Potom i Dan medija okrenutih dijaspori, gde će i ove godine učestvovati “Vesti” kao vodeći dijasporski dnevnik, a samit će zatvoriti veliki kulturni događaj.

1 Komentar

1 Komentar

  1. POSMATRAČ

    23. Maja 2017. 22:27 at 22:27

    Nista njih nezanima vezano za narod u dijaspori,ali zato kad treba neka donacija iz dijaspore odmah su tu,i može sve dođu ovamo da se provedu i ništa drugo

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh