Dešavanja

LOPARE: Održan Privredni savjet

FOTO: Majevica Online

U Loparama je u proteklih godinu dana otvoreno 100 održivih radnih mjesta, rekao je danas načelnik opštine Rado Savić na Poslovnom forumu u ovoj majevičkoj opštini.

Savić je rekao da je ova godina po privrednim ulaganjima jedna od najboljih za Lopare u proteklih 10 godina, a kao primjer naveo je otvaranje firme za proizvodnju radijatora “Termal” u kojoj je zaposleno 58 radnika, a do kraja godine će njihov broj biti znatno povećan. Ova firma svoje proizvode izvozi u Holandiju.

On je naveo i da su dva domaća privrednika sa inostranim partnerom iz Kine pokrenula proizvodnju i u fabrici stolova i stolica, gđe je već zaposleno 20 radnika, a do kraja godine biće obezbjeđeno ukupno 35 radnih mjesta.
Savić je okupljenima na Poslovnom forumu rekao da je firma “Termoelektro” kupila bivšu fabriku poljoprivrednih mašina u Loparama u kojoj će za mjesec dana krenuti sa radom i zapošljavanjem, a u proteklih godinu dana otvoren je i veliki market koji je zaposlio 23 radnika sa područja Lopara. Prema njegovim riječima, pozitivni pomaci postignuti su i u oblasti poljoprivrede.

“Dragan Jović koji živi u Austriji, a porijeklom je iz Priboja kod Lopara, zakupio je voćnjak u Gornjem Mačkovcu na 25 godina i najavio ulaganje 200.000 KM u podizanje zasada sa 30.000 stabala trešnje i šljive”, istakao je Savić.
Navodeći primjere pozitivnih trendova ulaganja i razvoja privrede u ovoj majevičkoj opštini, Savić je istakao odličnu saradnju sa dijasporom koja daje i odlične rezultate u matici.

On je podsjetio da ova saradnja traje od 2010. godine zahvaljujući angažovanju Stojana Stevanovića i Majevičana u Švajcarskoj.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović rekao je na Poslovnom forumu da je ovo udruženje organizator Svesrpskog samita dijaspore u Cirihu.

“Cilj Svesrpskog samita je da okuplja mala i srednja preduzeća iz Republike Srpske i Srbije kako bi se predstavili u Cirihu i pronašli relevantne poslovne partnere iz Švajcarske i zapadne Evrope”, dodao je Stevanović.

Prema riječima Stevanovića, opština Lopare učestvovala je na drugom samitu koji je održan u junu i predstavila poslovne kapacitete, a uz brojne švajcarske asocijacije i preduzeća koje su učestvovala na samitu uskoro se očekuju rezultati u saradnji.

Privrednici iz Ugljevika Bojan i Mladen Džuveleković, predstavnici firme “Sporting MB”, koja u Loparama otvara destileriju za proizvodnju voćnih rakija kapaciteta 40.000 litara, rekli su da vrijednost ove investicije prelazi milion KM.

“Područje opštine Lopara izabrali smo zbog potencijala koje pruža, ali i zbog spremnosti opštinske administracije za saradnju, jer su i oni prepoznali dobar projekat”, rekao je Bojan Džuveleković.
On je najavio izgradnju objekta od 800 metara kvadratnih u kojem će se proizvoditi rakija od šljiva, dunja, krušaka i kajsija, vrhunskog kvaliteta, za domaće i inostrano tržište, a u planu je i podizanje zasada šljive na 250 dunuma zemlje.

“Dani dijaspore” nastavljaju se sutra brdskom autom-trkom “Lopare 2017” na stazi u Tobutu i Sajmom domaćih proizvoda.

Poslovni forum održan je u sali za sjednice restorana “Helvetia” u organizaciji Privrednog savjeta opštine Lopare, kao jedna u nizu manifestacija tokom “Dana dijaspore” koju ova majevička opština organizuje zajedno sa Udruženjem Majevičana iz Švajcarske.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

SERVIS RAČUNARA LOPARE

Na vrh