Hronika

Preminuo Prof. dr Branko Savić

FOTO: Printscreen

Prof. dr Branko Savić preminuo je jutros u 7 časova u 82. godini života. Sahrana će se obaviti u rodnom Tobutu, Opština Lopare 2. jula u 13 časova.

Prof. dr Branko Savić rođen 7. oktobra 1935. godine u Tobutu, završio je petorazrednu Učiteljsku školu u Tuzli 1958. godine i diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine u Grupi za jugoslovensku književnost i srpski jezik.

Na istom Fakultetu završava postdiplomske studije i odbranio je doktorsku disertaciju 1988. godine iz filoloških nauka.

Savić je radio kao učitelj u Tobutu i Peljavama, zatim kao profesor u Osnovnoj školi u Loparama i srednjim školama u Tuzli te kao magistar i doktor Filoloških nauka na Pedagoškoj akademiji u Tuzli, Bijeljini i Banja Luci.

Savić je aktivno učestvovao u javnom, kulturnom i naučnom zivotu Tuzle, tuzlanske regije, bivše SR Bosne i Hercegovine i SFR Jugoslavije i poslije u cijeloj Republici Srpskoj i šire. Dugogodišnji je aktivni član Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i predsjednik Gradskog odbora “Prosvjete” u Tuzli. Uređivao je razne listove, časopise i posebne publikacije, učestvovao u izradi nastavnih planova i programa za osnovne, srednje, više škole i fakultete, recenzirao mnoge knjige i sl.

Branko Savić je objavio više stručnih i naučnih radova iz svoje struke, ali i više zasebnih knjiga. Koautor je čitanki i gramatika za osnovne škole i čitanke za srednje škole koje se koriste u Republici Srpskoj.

IZVOR: NTV Arena

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh