Gradovi

Pola Srpske je nerazvijeno

FOTO: Majevica Online

Od ukupno 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, čak 33 nemaju dobre puteve, redovne prihode, stabilne budžete… I dok Vlada kaže da radi na unapređenju ovih opština, iz njih odlaze žitelji.

Republika Srpska na svojoj teritoriji ima 33 nerazvijene opštine, od ukupno 64! Iako Vlada Srpske pokušava kroz grantove i različite projekte da razvija i ove delove Srpske, to na terenu ide veoma sporo. U nerazvijenim opštinama problem su putna infrastruktura, redovni izvori prihoda, uspostava sistema matičnih knjiga, nestabilni budžeti…

Goražde, Berkovići, Istočni Drvar, Kostajnica, Lopare, Oštra Luka, Krupa na Uni, Rudo… samo su neke od nerazvijenih opština.

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, kaže za “Novosti” da Vlada Srpske mora da pokaže veću odgovornost prema nerazvijenim opštinama u Srpskoj.

“Naše stanovništvo napušta zemlju i odlazi u gradove. Nema velikih projekata za nerazvijene. Ne mogu opštine same, bez ozbiljne podrške Vlade da napreduju. Tu je i loš odnos Vlade prema opštinama u kojima su na vlasti opozicioni načelnici. Ovo sve se mora menjati”, ističe Savić.

On kaže da je jedno od rešenja da Vlada stimuliše investitore da ulažu u nerazvijene opštine preko raznih povlastica.

“Ulaganje u nerazvijene opštine za potencijalnog investitora mora biti duplo jeftinije nego u razvijene. Ako će potencijalnog investitora duplo manje koštati pokretanje firme u Loparama nego u Bijeljini, kao i ako bude imao znatno veće stimulacije od Vlade zbog pokretanja proizvodnje u ovoj opštini, naravno da treba očekivati da dođe ovde”, ističe Savić.

Prema njegovim rečima, sada se iz nerazvijenih opština u Srpskoj maksimalno crpe resursi i sve odlazi u gradove, a opštinama se ništa ne vraća.

“Vladi mora da bude jasno da 33 nerazvijene opštine čine pola teritorije Republike Srpske. Ukoliko se nastavi sa lošim odnosom prema ovoj teritoriji, i odlaskom stanovništva, što jeste činjenica, neko drugi će jednog dana naseliti napuštene prostore Srpske. Sada na terenu u nerazvijenim opštinama najbolji iz opština odlaze u gradove, a ostaju samo oni koji moraju”, navodi načelnik Savić.

S druge strane, u Vladi uveravaju da rade na unapređenju života u nerazvijenim delovima Srpske.

Lejla Rešić, ministar lokalne uprave i samuprave Republike Srpske, kaže, za “Novosti”, da zasad nema tendencije povećanja broja nerazvijenih opština u Srpskoj. Ona dalje kaže da, nažalost, nerazvijene opštine već godinama nisu rešile mnoge elementarne stvari, poput sistema matičnih knjiga.

“Kaskaju u izgradnji celog lokalnog sistema. Kod mnogih je problem i konfiguracija terena, gde je poljoprivreda jedini izvor prihoda za stanovništvo, a kod drugih jedini izvor prihoda je naplata od ‘Šuma RS’. Ne mislim da je ogroman problem što Srpska ima 33 nerazvijene opštine, bitno je da imamo opštine, tamo gde građani žive. Da nema opštine, pojedini ljudi u Srpskoj morali bi da odlaze u 30 kilometara udaljene opštine kako bi završili poslove”, ističe Rešićeva.

Ona kaže da Vlada pokušava da poveže nerazvijene opštine sa stranim donatorima, koji ulažu u Srpsku.

“Radimo i na kategorizaciji projekata, kako bi nerazvijene opštine imale zagarantovana sredstva za projekte. Za sredstva stranih donatora mogu samo nerazvijene opštine između sebe da budu konkurencija, ali nikako sa razvijenim opštinama. Cilj nam je da ovim razdvajanjem od razvijenih lokalnih zajednica obezbedimo sigurne projekte za nerazvijene”, istakla je ministarka.

NASTALE NA LEDINI

Ministarka Rešić kaže da su mnoge danas nerazvijene opštine u Republici Srpskoj nastale na ledini i to nakon završetka rata, i naravno da je teško uspostaviti sistem.

“Veliki problem za deo nerazvijenih opština je i međuentitetska linija i godinama ne tako dobri odnosi RS i FBiH”, ističe ministarka.

POPLAVE SVE VRATILE NA STARO

“Do velikih poplava 2014. godine počeo je da se smanjuje broj nerazvijenih opština. Poplave su učinile da se sve vrati na staro. Nerazvijene opštine imaju grant sredstva kao pomoć Vlade, ali naravno i Vlada kroz različite projekte pokušava da usmeri sredstva prema nerazvijenim opštinama”, kaže Lejla Rešić.

IZVOR: Večernje novosti

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

SERVIS RAČUNARA LOPARE

Na vrh