Vijesti

LOPARE: Obilježen Međunarodni dan demokratije

FOTO: Majevica Online

Promovisanje tolerancije, nenasilne komunikacije i dijaloga – osnovna je poruka i cilj današnjeg okruglog stola o temi “Dijalog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju i mladih na putu ka EU”, koji je odražan u Loparama.

Okrugli sto je, povodom obilježavanja 15. septembra – Međunarodnog dana demokratije, u ovoj podmajevičkoj opštini organizovao Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović istakao je na ovom skupu važnost suzbijanja govora mržnje i sprečavanja nasilja.

“Sve dok je komunikacija nenasilna, ona je demokratska, u kojoj ljudi agrumentima iznose svoje stavove. Najopasnije je kada govor mržnje prouzrokuje nasilnu komunikaciju, kada je riječ o vršnjačkom nasilju i kada, pogotovo na nacionalnoj osnovi, dolazi do nasilja. Moramo sprečavati nasilje”, rekao je Borenović.

On je napomenuo da Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske ima devet članova, od kojih su sedam poslanici u parlamentu Srpske, a predsjednik ovog odbora je iz reda opozicije, “što pokazuje da ovaj odbor nema vlasti i opozicije”, da svi imaju zajednički cilj – uređeno društvo i vrijednosni parametri jednaki za sve.

Borenović je podsjetio da je na prijedlog Odbora za evropske itegracije i regionalnu saradnju usvojena Deklaracija o osudi govora mržnje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, parlamentu BiH, Parlamentu Federacije BiH.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na ovom skupu da su Lopare multietnički kraj u kojem nema međunacionalnih problema, ni političkih previranja, da opština dobro sarađuje sa Misijom OEBS-a i sa susjednim lokalnim zajednicama.

Karl Jorsen iz Misije OEBS-a istakao je da je ovaj skup dobar primjer uspješne saradnje zakonodavne institucije i grupe udruženih građana.

On je napomenuo da povjerenje i stabilnost ostaju među najvažnijim ciljevima Misije OEBS-a, kao i podrška jačanju tolerancije i razumijevanja, a da je poštovanje različitosti najbolji način za postizanje tih ciljeva.

U radu okruglog stola učestvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici federalnog parlamenta, zatim opština Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić, grada Bijeljina, te predstavnici omladinskih organizacija.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh