Dešavanja

Obilježena slava hrama u Loparama

FOTO: Opština Lopare

Brojni vjernici okupili su se juče u Loparama gdje je molitveno i svečano obilježena slava hrama koji je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

“Kao što svaka majka u svome srcu ima mnogo mjesta za svoju djecu i za djecu svoje djece, tako i Presveta Bogorodica u svome srcu ima mjesta za sve istinske vjernike koji joj se obraćaju sa molitvama, kako za pomoć tako i za spasenje”, poručio je u besjedi protonamjesnik Ilija Jović.

Slavi hrama u Loparama prisustvovao je i načelnik opštine Rado Savić koji je rekao da će opredjeljenje lokalne vlasti ostati izgradnja hramova i vjere pravoslavne.

Prema njegovim riječima, za potrebe Srpske pravoslavne crkve u Loparama se iz opštinskog budžeta godišnje izdvaja 50.000 KM.

Savić je čestitao današnju slavu i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj vjernika okupio u hramu čija je porta jedno od najljepših mjesta u Loparama.

U porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice nalazi se spomen-obilježje posvećeno žrtvama u Drugom svjetskom ratu kada su u aprilu 1944. godine pripadnici nacističko-ustaške divizije strijeljali 327 Srba u Loparama i okolnim selima Jablanice, Mačkovca, Kozjka, Lukavice, Pipera, Vakufa, Pirkovaca, Vukosavaca, Tobuta i Labucke.

Na mjestu na kome je spomenik podignut, uoči Vaskrsa 1944. godine obješeno je 77 uglednih Srba, domaćina ovoga kraja.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh