Privreda

“Termal Lopare” – Jedina fabrika radijatora u BiH ponovo u pogonu

FOTO: Majevica Online

Nakon desetogodišnje pauze jedina fabrika radijatora u Srpskoj i FBiH – „Termal“ Lopare, koja je nakon neuspjele privatizacije završila u stečaju, ponovo je u pogonu.

Novi vlasnik od aprila proizvodi kotlove za pelet i cisterne za ulje i gorivo , a u toku su i završne pripreme za proizvodnju radijatora. Posao je za sada dobilo 72 radnika.

Oživjeli su pogoni loparskog “Termala“ , kome je zbog nagomilanih dugovanja i dugogodišnjeg stečaja prijetilo da završi u starom gvožđu. Bivšim radnicima, koji su prije 35 godina počeli radni vijek u ovoj fabrici, omogućeno je da ostvare pravo na penziju,a mladima da odmah po završetku škole dobiju posao .

U “Termalu“ su od aprila zaposlena 72 radnika, većinom sa područja Lopara, a u narednih pola godine planirano je da bude uposleno od 140 do 180 radnika.

Saniran je dio pogona, starog 40 godina, a milion maraka novi vlasnik iz Kalesije uložiće u osposobljavanje linije za proizvodnju radijatora.

U ovoj fabrici biće još radnih mjesta, jer se grade dvije nove hale za proizvodnju peleta koja je planirana od iduće sezone.

U posljednjih godinu dana u realnom sektoru u Loparama obezbijeđeno je 160 novih radnih mjesta.

Načelnik Lopara Rado Savić posjetio je juče Fabriku radijatora i kotlova na pelet „Termal“ u Loparama za koju je opština pronašla strateškog partnera iz Kalesije, preduzeće „Lafat“.

Savić je istakao da je opština Lopare imala veliku ulogu u oživljavanju fabrike „Termal“, koja nije radila deset godina, a danas je generator razvoja majevičkog kraja.

„Firma je preporođena, trenutno su zaposlena 72 radnika, a očekuje se da će proširenjem kapaciteta zapošljavati oko 160 ljudi“, rekao je Savić novinarima.

Tehnički rukovodilac proizvodnje u ovoj firmi Dževad Hamzić napomenuo je da je u oživljavanje ove fabrike uloženo preko milion maraka.

„Fabrika trenutno proizvodi kotlove i radijatore, a u narednom periodu proizvodiće i pelet. Izvoz ide na holandsko tržište, ali i na tržište Rusije, Albanije, Mađarske, Njemačke, Austrije i Italije“, rekao je Hamzić.

On je naveo da su radnici u ovoj fabrici metalske struke, zavarivači i bravari, a prosječna plata je 900 KM.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh