Vijesti

Lopare usvojile mjere populacione politike: Opština za svaku bebu daje od 200 do 500 KM

Skupština opštine Lopare usvojila je mjere populacione politike za ovu godinu, u okviru kojih će prvi put iz budžeta biti izdvojeno 50.000 KM za podrške rađanju djece i višečlanim porodicama.

Cilj ove nerazvijene lokalne zajednice, čiji je budžet oko 5.370.000 KM, je da zadrži mlade bračne parove na ovom području i podstakne natalitet. Ova odluka obradovala je mlade bračne parove, ali i više od 40 porodica sa ovog područja koje imaju četvoro i više djece.

Slobodan i Milica Stojišić iz Mačkovca kod Lopara imaju šestoro djece. Najstarija ćerka Jelena je završila Gimnaziju, dok ostalih petoro, Anđelko, Ljubica, Ljubiša, Jovana i Dragana pohađaju osnovnu školu. U porodici niko nije zaposlen, a jedini redovni izvor prihoda im je    430 KM dječijeg dodatka.

– Radim na nadnicu. Najteže je zimi kada posla u šumi i na njivi nema, ali snalazimo se. Nismo gladni, a za ostalo ako se nađe. Treba djeci obezbjediti odjeću, obuću i knjige. Hvala Vladi RS i opštini Lopare koji su nam izgradili kuću, pa bar imamo krov nad glavom – kaže Slobodan.

Milica Stojišić kaže da nije lako brinuti o osmočlanoj porodici, budući da je većina poslova njena obaveza. Ipak, djeca su veoma skromna, priča Milica, te da žele da imaju što i njihovi vršnjaci.

Najmlađa Dragana (10) ide u drugi razred osnovne škole i kaže da bi želila da ima kompjuter i televizor u svojoj sobi.

– Tako bi mogla lakše da učim. Srećna sam što imam mnogo braće i sestara. Pomažemo i štitimo jedni druge – priča Dragana.

U opštini Lopare 2009. godine osnovano Udruženje „Podmladak“ koje okuplja 40 porodica sa četvero i više djece. Predsednica udruženja Slobodanka Ristić ističe da se nadležni moraju više angažovati na poboljšanju života višečlanih porodica.

Dodaje da je najvažnije obezbjediti članovima ovih porodica zaposlenje, jer im to omogućava da se vlastitim radom izdržavaju i brinu o djeci.

Višečlane porodice ostvaruju pravo u skladu sa zakonima o dječijoj i socijalnoj zaštiti. Mjesečno se iz budžeta Centra za socijalni rad izdvoji za razna davanja ovoj kategoriji oko 6.000 KM. Direktor Centra Dejan Marković kaže budžet ove ustanove od 700.000 KM nije dovoljan za socijalnu zaštitu s obzirom da se sve više korisnika obraća za pomoć.

– Dječiji dodatak iznosi 90 KM, a djeca sa posebnim potrebama, djeca ometena u psiho – fizičkom razvoju imaju i pravo na dodatak na tuđu njegu i pomoć. Ta pomoć, u zavisnosti od kategorizacije, iznosi od 83 do 166 KM – precizirao je Marković.

On kaže da se sve više korisnika obraća i za jednokratnu novčanu pomoć od 200 KM.

Skupština opštine Lopare priprema Pravilnik o korištenju sredstava za podršku natalitetu, a isplata ovih sredstava korisnicima počeće u narednih mjesec dana.

– Cilj lokalne zajednice je da spriječi migracije mladih bračnih parova-  kaže Rado Savić, načelnik opštine Lopare. Navodi da će za svako novorođenče iz budžeta biti izdvojeno 200 KM, novorođenče čiji samo jedan roditelj radi dobiće 500 KM, dok će porodice u kojima niko ne radi kao i samohrane majke dobiti po 1.000 KM. Savić navodi da će iz tog granta biti izdvojeno i 1.000 maraka za pomoć vantjelesne oplodnje.

Više umrlih od rođenih

Na području opštine Lopare u prošloj godini rođeno je 34 djece, a umrlo 148. Trend negativnog prirodnog priraštaja se nastavlja, a poslednji put stopa nataliteta bila je veća od stope mortaliteta 2000. godine. Prema poslednjem popisu na ovom području živi oko 16.500 stanovnika.

1 Komentar

1 Komentar

  1. vagner

    15. Marta 2018. 12:27 at 12:27

    Nije ni čudo kad ste privatizacijom proterali sve, istrali omladinu iz preduzeća i fabrika, a privatnik koji je došao u Termal na pojedinim obrazovanim ljudima u Loparama se iživljava i neće godinu dana da ih zaposli. U Loparama je nezaposlenost sveopšta, oko dvije trećine omladine je nezaposleno, i posle je neko čudo što nemaju do čega da žive. Umjesto popupacionog podsticaja od par stotina KM, od čega mogu da žive samo mesec dana, bilo bi pametnije da su budžetskim novcem izgradili fabrike, a opštinarima smanjeti plate, a suvišno zaposlene u opštini preusmjerili u privredu. Tako se to radi!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh