Vijesti

Sretenje je praznik ljubavi i radosti

FOTO: RTV BN

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je današnji praznik Sretenje Gospodnje – praznik ljubavi Božije i praznik duhovne radosti.

“Kad dolazimo u crkve na svete liturgije, doživljavamo susret sa Bogom i jedni sa drugima, a to i jeste Sretenje, da srećemo jedni druge i da prepoznajemo jedni u drugima ikonu Božiju, čovjeka Božijega i da se odnosimo tako jedni prema drugima u ljubavi, blagočestivosti, gostoprimstvu, praštanju u molitvama, i to je poruka današnjeg praznika”, rekao je vladika Fotije.

Vladika Fotije je u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mačkovcu kod Lopara služio  Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva Loparskog.

U besjedi nakon liturgije Episkop Fotije  istakao je da svako dijete koje se krsti u hramu predstavlja jedno malo Sretenje.

“Dijete  se krštenjem oblači u Hrista, postaje hristoliko i  bogoliko biće. Susrećući njega, susrećemo i Hrista u tom čovjeku i to jeste tajna crkve Hristove, tajna oboženih ličnosti,  prepoznavanja Hrista jednih u drugima”, istakao je episkop Fotije.

U hramu je  služen  parastos za 242 poginula borca majevičkog kraja.

“Danas se prisjećamo onih koji su postradali za Republiku Srpsku na prostorima Majevice. Oni su dali veliku žrtvu za srpski rod, za našu Republiku Srpsku u kojoj se susrećemo u ljubavi Božijoj, u molitvama i bratskim zagrljajima”, rekao je vladika Fotije i dodao da je Sretenje državni praznik Srbije, ali i praznik svih Srba “jer svi su Srbi jednog porijekla” i od „jednog koljena“.

“Karađorđe Petrović je 1804. godine podigao ustanak protiv Turaka upravo na Sretenje, a 1835. godine proglašen je Sretenjski ustav, pravi Ustav Republike Srbije, i to je bilo jedno susretanje u slobodi, pravdi, miru i dobru, to je bio i duhovni i nacionalni susret”, rekao je vladika Fotije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je načelnik opštine Lopare Rado Savić sa saradnicima,  rukovodstvo Boračke organizacije ove majevičke opštine i veliki broj vjernika.

Izvor: RTV BN

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh