Vijesti

LOPARE: Savić – Hramovi su zborišta srpskog naroda

Manastir u Rožnju, selu u federalnoj opštini Sapna u kojem danas niko ne živi, u prisustvu velikog broja vjernika obilježio je krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju, koji se proslavlja 14. maja.

Obilježavanje manastirske slave počelo je Svetom liturgijom, a potom je prelomljen slavski kolač.

U manastiru je danas služen parastos za 18 srpskih boraca iz ovog majevičkog sela koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Manastirska crkva u Rožnju, zadužbina kralja Dragutina, razorena je dolaskom Osmanlija na prostore BiH. Za vrijeme arheoloških istraživanja 1981. godine u podu porušene crkve pronađena je grobnica sa posmrtnim ostacima trojice monaha iz nepoznatog perioda.

Obnova ove svetinje počela je 2008. godine trudom i zalaganjem sveštenika Zorana R. Ilića i Zorana S. Ilića.

Protojerej-stavrofor Zoran R. Ilić rekao je da su mošti monaha izložene u malom kovčegu u manastiru, a da se ispred manastira nalazi grobnica iz 1942. godine kada su ustaše brutalno ubile 108 srpske nejači, od kojih su mnogi živi zapaljeni.

“Ono što nisu uspjele ustaše u Drugom svjetskom ratu dovršili su pripadnici takozvane Armije BiH, tako da danas ovdje niko ne živi, jer su svi se iselili tokom odbrambeno-otadžbinskog rata”, kaže Ilić.

On je objasnio da je manastir danas proslavio slavu jer je vikend i vjernici mogu lakše doći nego u ponedjeljak, 14. maja.

Protojerej-stavrofor Zoran S. Ilić podsjetio je da je ovaj manastir bio “žila kucavica” za majevički kraj, a da je u okviru njega još u 13. vijeku radila manastirska škola.

Izgradnju ove svetinje, čiji su temelji osvještani 2009. godine, pomažu opština Lopare i mještani koji su živjeli u Rožnju.

Načelnik opštine Rado Savić, koji je i predsjednik građevinskog odbora za izgradnju manastira, izrazio uvjerenje da će manastirski konak, čija je gradnja počela, biti izgrađen u što skorije vrijeme.

On je pozvao sve ljude dobre volje da pomognu završetak manastirskog kompleksa jer će tu biti duhovni centar ovog dijela Majevice.

Savić je napomenuo da u ovom selu niko ne živi, ali se uprkos tome ovdje danas okupio veliki broj vjernika što dokazuje da su srpski hramovi zborišta srpskog naroda.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh