Dešavanja

Obilježena krsna slava Lopara (VIDEO)

FOTO: Majevica Online

Krsna slava opštine Lopare Đurđevdan obilježena je Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, litijom gradskim ulicama i pomenom za 242 poginula borca majevičkog kraja.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je u današnjoj besjedi vjernicima da Sveti velikomučenik Georgije pokazuje da ne treba nikada odstupati od svoje vjere, ni po cijenu gonjenja, mučeništva i raspeća.

“Budimo narod Božiji”, citirao je vladika Fotije blaženopočivšeg patrijarha Pavla i čestitajući slavu žiteljima Lopara poželio da se ova majevička opština razvija i da napreduje duhovno.

„Veliki broj vjernika u hramu pokazuje da su Srbi narod crkve i vjere, hrišćanski narod”, istakao je episkop Fotije i dodao da treba biti bogolik, hristolik čovjek, ali i čovjek vjere, ljubavi i nade, koji vjeruje u vječni život i vaskrsenje iz mrtvih.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je slavu sugrađanima i zahvalio svima koji su dali doprinos razvoju opštine, uz uvjerenje da će se privredni napredak iz prethodnog perioda zadržati i unaprijediti.

“Dočekujemo krsnu slavu sa realnim perspektivama za ekonomski razvoj, za veću zaposlenost i veći standard svih naših sugrađana”, rekao je Savić.

Kumovi današnje slave su vlasnici Destilerije „Epoha” braća Mladen i Bojan Džuveleković.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je nakon pomena poginulim borcima da narod u Srpskoj uživa najviši oblik slobode, ispoljavanja vjere na način kako to običaji, tradicija i sama vjera nalažu, te istakao da najveće zasluge za to pripadaju poginulim saborcima.

Nakon polaganja cvijeća ispred centralnog spomenika, episkop Fotije i ostali zvaničnici posjetili su i Spomen-sobu za poginule borce u Centru za kulturu i informisanje u Loparama.

Izvor: BN

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh