Kultura

LOPARE: Održana kulturno-umjetnička manifestacija “Folklorom do pomirenja”

U Loparama je danas održana kulturno-umjetnička manifestacija “Folklorom do pomirenja” na koјu je organizovala ova majevička opština uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i njemačke Agencije za međunarodnu saradnju /GIZ/ uz finansijsku podršku njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju.

Ulicama Lopara defilovali su ansambli iz Srbije “Milenko Topalović” Bajina Bašta, “Frula” Lipnički Šor, te ansambli iz Federacije BiH “Koraj”, “Mladost” Čelić, kao i ansambli iz Republike Srpske “Vaso Pelagić” Pelagićevo, “Janja-Novo naselje” Janja i domaćin Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” Lopare.

Nakon defilea u Centru za kulturu načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na otvaranju manifestacije da su Lopare opština koja gaji teleranciju, uvažavanje i međusobno poštovanje.

“Slogan `Folklorom za pomirenje` znači da smo svi prije svega ljudi i da trebamo čuvati svoju tradiciju i svoje vrijednosti”, rekao je Savić.

On je istakao da je lijepo vidjeti koreografije omladine koja predstavlja budućnost društva.

Umjetnički rukovodilac KUD-a „Vaso Pelagić“  Stana Nagradić rekla je novinarima da se na ovaj način svi prikazuju tradiciju norada koga predstavlja.

Današnje druženje podržalo je društvo “Frula” iz Lipničkog šora, čiji je predsjednik Dragan Buljezević istakao je da je ovo drugi put da nastapaju u Loparama.

“Predstavljamo igre sa juga Srbije, igre iz Pčinjskog okruga, a naš ansambl broji 20 članova”, rekao je Buljezević.

U loparskom Centru za kulturu prisustvovao je veliki broj mještana i gostiju.

Poslanik SDS Želimir Nešković podržao je ovu kulturno-umjetničku manifestaciju istakavši da ona promoviše Lopare ali tradiciju, kulturu i tradicionalne vrijednosti majevičkog kraja.

Izvor: BN

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh