Dešavanja

LOPARE: Osveštan obnovljeni hram Prepodobnog Sisoja Velikog u Gornjem Mačkovcu

FOTO: Majevica Online

Na crkvenoj svečanosti povodom osvećenja obnovljenog hrama Prepodobnog Sisoja Velikog u Gornjem Mačkovcu kod Lopara njegovo preosveštensko episkop zvorničko tuzlanski Fotije pozvao je na duhovno jedinstvo srpskog naroda i odgovornih koji vode državu.

„Da ono što radimo, radimo zajedno i na dobro našega naroda, da čuvamo duhovno jedinstvo – to nam je nikad potrebnije, na taj način ćemo sačuvati naše Kosovo i sve naše republike i pokrajine gdje živi pravoslavni srpski narod“, rekao je vladika.

On je pozvao sve one koji vode državu i imaju odgovorne funkcije da svoju službu vode nemanjićkim putem ljubavi prema Bogu i bližnjima i u međusobnoj ljubavi, poželivši da ne bude svađe među braćom.

„Ljubav prema svetinjama i crkvama održaće narod, zato je dobro da su ovdje danas i predstavnici političke vlasti u Republici Srpskoj, na nivou BiH i lokalni načelnici opština, čime pokazujemo naše jedinstvo i hoćemo da gradimo nemanjićki zavet, a to je simfonija između crkve i države, odnosno državnih predstavnika“, istakao je episkop Fotije.

Vladika je rekao da okupljanje Srba oko svojih hramova pokazuje njihovu ljubav i nemanjićku predanost svojim svetinjama i poželio da hramovi budu mjesto okupljanja, duhovnog obnove i preporoda.

Uz zahvalnost svima koji pomažu izgradnju i obnovu hramova episkop Fotije je citirao narodnu poslovicu da su velika djela za velike ljude.

Crkvenom slavlju prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić koji je rekao da je SPC institucija koja je očuvala srpski narod svih proteklih vijekova i da tako treba i da ostane.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ivanić je ocijenio da je pozicija Srba u Federaciji BiH „više nego problematična“ i da njihov broj gotovo zanemarljiv.

„Mi smo narod koji je najviše /etnički/ očišćen, jer je učešće Srba u Federaciji BiH najmanje, gotovo zanemarljivo, a i ono malo što ih ima živi izloženo velikim problemima“, rekao je Ivanić.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je na crkvenoj svečanosti da je najstariji hram na planini Majevici obnovljen u obliku u kojem je postojao vijekovima i da njegova obnova pokazuje koliko je srpski narod privržen svojoj crkvi i jedinstvu.

Izvor: SRNA

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh