Dešavanja

LOPARE: Održan Festival narodnih običaja “Kozjački susreti”

FOTO: Majevica Online

Treći po redu Festiival narodnih običaja „Kozjački susreti 2018“ u organizaciji Mjesne zajednice Kozjak kod Lopara i Srpsko prosvjetno-kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“  okupio je brojne mještane majevičkog kraja na Svetog Proroka Iliju-Ilindan.

Načelnik Lopara Rado Savić istakao je da ova manifestacija čuva tradiciju majevičkog kraja ali i autentičnih običaja majevičkog sela.

– Ovo je lijepo druženje koje animira i mještane susjediih mjesta ali brojne dijaspore koji su na odmoru u rodnom kraju, i naše je zadovoljstvo da lijepe utiske ponesu iz svog zavičaja – rekao Je Savić i dodao da opština Lopare podržava sve ovakve manifestacije.

Savić je za doprinos razvoju Mjesne zajednice Kozjak dobio zahvalnicu.

Cjelodnevni program obuhvatio je defile brdskih radnih mašina-šiltera kao i izbor za najbolji kotić koji je okupio sedam ekipa a prvo mjesto osvojio je kotlić „Lepog brke“. Predstavnik Mjesne zajednice Milivoje Stević rekao je da su „Kozjački susreti“ nastali iz druženja  kada dođu mještani koji su u dijaspori.

– Naša mjesna zajednica ima 400 stanovnika, a 70 naših mještana je na privremenom radu u inostranstvu – rekao je Stević novinarima.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić, mještanin Kozjaka, izrazio je zadovoljstvo velikim prisustvom mještana ali i stanovnika okolnih mjesta.

– Na ovaj način čuvamo tradicijui običaje. Uz pomoć vrijednih mještama ovde smo uspijeli izgraditi brojne infrastrukturne projekte – istakao je Ristić.

Prije početka kulturno-umjetničkog programa osveštan je novoizgrađeni spomen-obilježje tri poginula borca odbrambeno-otadžinskog rata iz ovoj mjesta.

Zahvalnice za podsticaj razvoja Mjesen zajednice Kozjak pored načelnika Rade Savića dobili su SPKD „Provsjeta“, Jovan Bojić, Jovica Janković, Dragiša Stević, Milisav Stević, Vasilije Obrenović i Milenko Ristić.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh