Društvo

LOPARE: Sestre Zarić iz sela Mrtvica, žive skupa i bave se poljoprivredom

Sestre Zarić iz sela Mrtvica kod Brčkog, Petra, Stoja, Goja, Anica i Živana, iako su već zagazile u osmu i devetu deceniju života, nikad se nisu udavale i cijeli život posvetile su roditeljima i mukotrpnom radu u zajedničkom domaćinstvu.

Život im je nalik na nekadašnje nekadašnje porodične zadruge u kojoj se tačno zna ko šta radi na imanju. Obrađuju zemlju, uzgajaju stoku i svakodnevno, od jutra do večeri, obavljaju brojne “muške” poslove.

Njihovi pokojni roditelji Jovo i Spasenija imali su 13 djece. Međutim, muška djeca su rano umirala, dvije sestre su se udale, a pet njih, kao pet bosanskih virdžina, ostalo je s roditeljima.

Sada su u velikom poslu zbog sjetve kukuruza. Jedna sestra je popravljala oronuli zid na staroj porodičnoj kući, dvije su pripremale sjeme. Često voze i traktor, a komšiju su pozvale u pomoć da im sejačicom zasijaju kukuruz. Kažu da ne mogu da pronađu radnu snagu za neke veće poslove na imanju. Sela su pusta, mladi su otišli za boljim životom.

Sestre Zarić kažu da im je puno srce što su ostale s roditeljima i da bi ponovo, kada bi morale da biraju, odabrale ovakav, skoro pa monaški život. Na svom imanju imaju mnogo stoke, ovaca, svinja, živine, ali ne plaše se nikakvog težeg posla. Obrađuju oko veliku površinu zemlje, po potrebi uzimaju zemljište i pod zakup.

“Od Boga je, valjda, suđeno da ostanemo neudate i da živimo u zajedničkom domaćinstvu, nas pet sestara. Dok nas zdravlje služi, mi ćemo da radimo i da trajemo”, kažu sestre Zarić.

Majka Spasenija živjela je skoro do stote godine. Umrla je 2007. i nedostajalo joj je samo četiri mjeseca da napuni stotu. Od majčine smrti, kažu, nose crninu, ne gledaju televizijski program, ne slušaju radio. Nemaju one vremena za takav luksuz. Otac Jovo umro je u 92. godini.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh