Vijesti

LOPARE: Obilježeno 27 godina od formiranja Druge majevičke brigade (VIDEO)

FOTO: Majevica Online

U Priboju kod Lopara danas je obilježeno 27 godina od formiranja Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske, čijih je više od 400 boraca dalo živote za odbranu Republike Srpske.

Ratni komandant Druge majevičke brigade pukovnik Slavko Gužvić rekao je novinarima da je Druga majevička brigada 70 odsto bila sastavljena od izbjeglog stanovništva i da je najviše njih i stradalo.

“Platila je visoku cijenu, poginulo je više od 400 vojnika, a 900 ih je ranjeno. To je velika tuga, a još veća bi bila da se to zaboravi”, istakao je Gužvić. 

On je napomenuo da je ova birgada izvršila zadatak, jer je odbranila teritoriju i donijevši slobodu građanima. 

“Danas odajemo počast poginulim borcima, ali i zajedno sa saborcima evociramo uspomene na naše poginule drugove”, napomenuo je Gužvić. 

Predsjednik Boračke organizacije opštine Lopare Risto Radić rekao je da je Druga majevička brigada bila jedna od ukupno dvije brigade koja je djelovala na teritoriji ove majevičke opštine. 

“Branila je vrata Semberije u rejonu Banj brda, nastala je od tuzlanske kolone”, podsjetio je Radić.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da lokalna zajednica podržava važne datume kada je riječ o proteklom ratu, te da su sva djeca poginulih boraca sa visokom stručnom spremom dobila zaposlenje, da se stipendiraju učenici i studenti iz porodica koje pripadaju boračkim kategorijama, te da je sa resornim Ministarstvo učestvovala u izgradnji dvije stambene zgrade za porodice poginulih i ratne vojne invalide. 

“Opština Lopare u protekloj godini dobila je Zlatnu značku od Boračke organizacije Republike Srpske i to je zasluga svih Majevičana i stanovnika naše opštine”, istakao je Savić i najavio još snažniju podršku boračkoj populaciji. 

Povodom 27 godina od formiranja Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske danas je služen parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje svim poginulima. 

Služenju parastosa su prisustvovali predstavnici Boračke oragnizacije Ugljevik, Policijske uprave Bijeljina, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Garde “Panteri”, brojni mještani. 

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh