Vijesti

LOPARE: Pet godina od klizišta, novi krov nad glavom dobija 100 porodica

Do kraja godine na području opštine Lopare u novu kuću useliće stotinu porodica koje su ostale bez imovine u klizištima 2014. godine.

Štetu, koja je procjenjena na 21 milion KM, opštinska uprava je uspjela da sanira uz pomoć Vlade Republike Srpske i brojnih donatora.

Renovirano je 30-ak kuća, 71 porodica dobila je novi krov nad glavom, a do kraja godine biće stambeno zbrinuto ukupno stotinu porodica.

Na području opštine Lopare registrovana su 1.524 lokaliteta na kojima su aktivirana klizišta, koja su potpuno ili djelimično oštetila više stotina kuća, pomoćnih objekata, puteva, dalekovoda i vodovoda.

Budući da se svakodnevno aktiviraju nova klizišta, ugrožena su brojna domaćinstva.

Kuća Bore Ostojića, u naselju Potok u Loparama selu, našla se na vrhu podivljalog klizišta.

Kuća je sva popucala, klizište se povećavalo iz dana u dan nakon svake kiše, pa je četvoročlana porodica strahovala za bezbjednost. Pao im je kamen sa srca kada su se  preselili u novoizgrađeni dom.

– Bio sam zaposlen u Fabrici stolova. Kad je firma propala, ostao sam bez posla. Od tada sam radio na nadnici, obrađivao zemlju. Živjelo se nekako. Penzija skromna, žena nezaposlena. Sada sam i bolestan. Kuću ne bismo imali od čega izgraditi. Hvala bogu dobrim ljudima; bar tu brigu više ne brinemo – kaže Ostojić.

Klizište je u loparskom selu Jablanica progutalo 7 domaćinstava. Među njima i sve što je decenijama mukotrpno sticala porodica Maksimović. Sada žive u naselju Slatina, u kojem im je izgrađena kuća.

– Imali smo imanje sedam i po dunuma, kuću i 12 pomoćnih objekata. Sve to je zemlja progutala. Preselili smo se, ali često odem u selo i obiđem to svoje imanje. Jedno vrijeme ni puta nije bilo, pa smo morali obilaziti kilometrima da dođemo do svoga. Nije lako kad čovjek preko noći izgubi sve što je godinama sticao i kućio, ali protiv prirode se ne može – kaže Maksimović.

Sanaciju manjih oštećenja i gradnju novih kuća pomogli su brojni donatori, dijaspora, Crveni krst, Fond solidarnosti Republike Srpske.

Uskoro bi trebalo da bude useljeno 11 kuća u naselju Slatina, a do kraja godine biće izgrađeno još 29 objekata iz programa koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP.

Korisnicima koji žive isključivo od poljoprivrede donirani su i plastenici.

Dio obaveza u programu stambenog zbrinjavanja preuzela je opština.

– Pet hiljada maraka izdvojili smo po svakoj stambenoj jedinici, obezbjedili potrebnu infrastrukturu, priključak na vodovodnu, kanalizacionu mrežu, elektromrežu, kao i placeve za one porodice koje nemaju svoju zemlju na kojoj je moguće graditi kuću – pojasnio je Savić.

Šest porodica bez kuće

Uglavnom zbog neriješenih vlasničkih odnosa nad zemljištem, šest porodica čije su kuće uništene ostalo je izvan svih programa stambenog zbrinjavanja.

Međutim, u opštini Lopare vjeruju da će se i u ovom slučaju pokazati solidarnost društva i da neće biti prepušteni sami sebi.

Izvor: SrpskaInfo

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh