Vijesti

U Ugljeviku i Loparama snimani kadrovi za dokumentarni film o ruskim vojnicima

FOTO: Majevica Online

Ekipa ruske nacionalne televizije juče je u Ugljeviku snimala kadrove za dokumentarni film o ruskim vojnicima koji su od 1996. do 1999. godine boravili u Republici Srpskoj u sastavu SFOR-a, a potom su iz ove podmajevičke opštine otišli na aerodrom “Slatina” u Prištinu.

Ruski novinar Petar Ljubimov rekao je da se ovaj dokumentarni film bavi detaljima ruskog bataljona koji je prije 20 godina iz BiH otišao na Kosovo. “U filmu želimo da prikažemo kako su pripadnici ruskog bataljona odgovorili na zadatke da se iz Ugljevika prebace na Kosovo, na aerodrom žSlatinaž gdje su bili u direktnom kontaktu sa NATO vojnicima. Koliko je zadatak bio težak govori i činjenica da je samo jedan ispaljeni metak mogao da dovede do trećeg svjetskog rata”, naveo je Ljubimov.

Ljubimov je istakao da je Republika Srpska prekrasna zemlja u kojoj živi divan narod, te je izrazio nadu da će ponovo posjetiti ove predjele.

Saradnik i sagovornik delegaciji ruske nacionalne televizije bio je koordinator za odnose sa javnošću opštine Ugljevik Mladen Vasilić, koji je objasnio da su novinari snimali mjesto gdje je bio smješten ruski bataljon, odmah pored Rudnika i termoelektrane Ugljevik, kao i Hram Svetog Aleksandra Nevskog, koji su podigli ruski vojnici i oficiri iz sastava SFOR-a, a ukazom Ruske pravoslavne crkve predat je Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Vasilić je dodao da je snimljen i motel u Vukosavcima kod Lopara gdje se nalazio glavni štab ruskog bataljona.

“Zanimljivo je bilo i snimanje u Brusnici kod Lopara gdje su ruski vojnici imali svoj punkt, a vojnik Pavel Vasiljev, koji je bio pripadnik ruskog bataljona, posjetio je porodicu Simikić i evocirao uspomene iz tog doba”, dodao je Vasilić.

FOTO: Intagram

Producent ruske nacionalne televizije Vlado Radojičić iz Beograda rekao je da film prati put ruskog bataljona od Ugljevika do Prištinem.

“Nastavljamo snimati njihovo kretanje kroz Srbiju, i na kraju na Kosovu”, rekao je Radojičić, koji je zahvalio Novinskoj agenciji Republike Srpske – Srni i domaćinu Vasiliću za saradnju i podršku.

Klikni da uneseš komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mihajlović Invest doo - Prodaja stanova Bijeljina

 

Cafe-Restaurant A&S

 

OBUĆAR STEVANOVIĆ LOPARE

Apartment Cloud 7, Novi Sad

 
Na vrh